Potřebujete:
- Vařená vejce
- Hlávku červeného zelí
- 4 polévkové lžíce bílého octa
- Hrnec
- Jedlou zlatou barvu nebo kukuřičný škrob
- Štětinový štětec nebo starý zubní kartáček
- Nádoby pro vajíčka
Příprava barviva:
Začněte nakrájením červeného zelí. Vložte zelí do velkého hrnce s 5ti šálky vody. Přiveďte k varu a poté vařte 30-45 minut. Je barvivo fialové? To je správně. Před vyjmutím zelí z hrnce nechte zelí úplně vychladnout, poté vmíchejte 4 polévkové lžíce bílého octa.
Barvení vajíček:
Umístěte vejce do nádoby nebo několika nádob a nalijte barvivo na vejce. Ideálně se každé vejce celé ponoří do barviva a vajíčka se vzájemně nebudou dotýkat. Přírodní barviva potřebují víc času na vsáknutí, než chemická. Nechte barvivo působit na dobu od 2 do 6ti hodin - čím déle, tím intenzivnější bude výsledné obarvení. Pokud chcete tmavší barvu, nechte nádobu s vajíčky v ledničce přes noc.
Dekorování:
Jakmile vajíčka zcela uschnou, můžete je k tomu ozdobit jedlou zlatou barvou (koupíte v obchodě), nebo bílou barvou, kterou si můžete vyrobit z kukuřičného škrobu: smíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu s 1/2 polévkové lžíce vody, dokud směs nebude homogenní.
Položte vejce na papírový ručník, namočte suchý tvrdý štětec nebo starý zubní kartáček do barvy a přejeďte ukazováčkem po štětinách. Nechte čerstvou barvu zaschnout, a až poté vajíčko otočte a ozdobte z druhé strany.
Tipy na další přírodní barviva:
Ingredience pro cca 1,3 l vody, doba vaření 20 min. Nezapomeňte přidat 1-2 polévkové lžíce octa, až barvivo vychladne.
Modrá až fialová - červené zelí nebo boruvky
Zelená - špenát nebo čerstvá petrželová nať
Růžová až fialová - 1 velká červená řepa
Oranžová až hnědá - šlupky cibule
Žlutá až oranžová - 2 polévkové lžíce kurkumy