tapetování-přesahy

Proč je lepší při tapetování počítat s přesahy tapety přes okraje stěny?

Proč je lepší při tapetování počítat s přesahy tapety přes okraje stěny?

Ať už tapetujeme jakoukoliv stěnu nebo strop, pro perfektní provedení je třeba, aby tapeta byla aplikována až do samého okraje stěny (u stropu, podlahy a ve svislých rozích), a pokryla tak celou její plochu. Tapetovat s přesahem znamená, že v jakémkoliv místě, kde aplikujete tapetový pruh u okraje stěny, tapeta přes okraj alespoň trochu přesahuje. Většinou se jedná o přesah tapety na výšku stěny (nahoře a dole), jinými slovy musí každý tapetový pruh být delší jak výška stěny. 

 

tapetování-s-přesahem


U tapet se vzorem nastává tapetování s přesahem na výšku téměř automaticky. Když stříháme tapetovou roli (standardní role má délku 10 metrů) na jednotlivé pruhy, ustřihneme tapetový pruh raději delší než kratší (ne každý umí stříhat jako podle pravítka). Výsledný pruh je tedy o pár centimetrů delší než výška stěny, což normálně stačí (dejte si jen pozor, aby bylo možné motiv pruhu navázat na motiv již nalepeného pruhu na stěně, a využít přitom celou délku pruhu). 

Krom toho tapetujeme často také s přesahy přes levý a pravý roh stěny. Zde je lepení pruhu tapety o trochu komplikovanější, protože pruh tapety přesahuje přes roh stěny po celé své délce. Tento přesah, v případě že vychází moc dlouhý, můžete předem zkrátit na délku několika centimetrů tím, že šíři tapetového pruhu nůžkami zastřihnete na kratší. Můžete také tapetovat první pruh tapety bez přesahu přes roh stěny, u posledního pruhu se tomu ale nejspíš nevyhnete (jelikož šíře vaší stěny pravděpodobně není násobkem šíře pruhů). 

Kdy je tedy tapetování s přesahy nezbytné?

1. Pokud stěna nemá dokonale vodorovný strop nebo podlahu (například, když v levém rohu je výška stěny 250 cm, a v pravém rohu 251 cm). Pokud tapety lepíme bez přesahu, pravděpodobně v tomto případě dojde k tomu, že mezi stropem a tapetou vznikne nepolepená mezera. 

jak-lepit-tapety-přesah

2. Pokud roh stěny není přesně svislý, nebo plocha stěny nerovná. Zde může taktéž dojít ke vzniku mezer mezi tapetou a rohem stěny.

problém s tapetou, nelepenou bez přesahů

Bohužel nerovné stěny jsou dosti rozšířený jev i v novostavbách a problém se projeví až během tapetování. Proto doporučujeme vždy tapetovat s přesahy. Po nalepení tapetového pruhu se přesah zařízne podél okraje stěny pomocí ostrého nože a tapetovacího příložníku. Pokud tento článek čtěte příliš pozdě a již vám na stěně vznikla nepolepená mezera mezi stropem a tapetou, lze ji například schovat pod stropní sokl. 

U našich obrazových tapet, které jsou často vyráběny na míru, jsou přesahy tapety znázorněny v pdf náhledu a odsouhlaseny před zahájením výroby. Po dodání tapety jsou pak všechny rozměry (i rozměry přesahů) znázorněny a vyčísleny na produktovém listu. 

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn